Innoveren kun je leren

Innoveren. Hoe doe je dat eigenlijk? Het begint bij een idee, dan een experiment. Maar hoe zet een innovator de volgende stap? In deze nieuwsbrief zoeken we uit wat er zoal bij komt kijken als je je idee op de markt wilt brengen. Innovatie-expert Peter Oei deelt zijn visie op de hulp die bedrijven en overheden kunnen bieden aan veelbelovende innovaties. We vragen de oprichter van innovatiecentrum I-EM Delft hoe hij onderwijs en praktijk verbindt. En we ontdekken hoe overheden met experimenten gericht kunnen innoveren. 

‘Buyer group biobased: je krijgt wat je vraagt’

Hoe kan de IE2021 innovators helpen om bermmaaisel, olifantsgras,  of paprika- en tomatenstengels te benutten om de volgende stap te zetten? Innovatie-expert Peter Oei: ‘Met de Buyer Group Biobased willen we innovaties verder brengen die op de rand van doorbreken staan.’

‘Buyer group biobased: je krijgt wat je vraagt’

BB Block
Beeld: ©BB Block

Waterstofscooter TU Delft: Tijd om de volgende stap te zetten

Het duurt misschien niet lang meer voordat we de weg op kunnen met de elektrische waterstofscooter die onderzoekers van de TU Delft samen met een Taiwanees energiecellenbedrijf ontwierp. Hoe kwamen deze innovators tot dit ontwerp? En wat hebben ze nodig om de volgende stap voorwaarts te nemen? 

Deze waterstofscooter rijdt door The Green Village bij de TU Delft

onderzoeker Rishabh Ghotbe
Beeld: ©Ministerie I&W

‘Een experiment mag 99 keer mislukken als het uiteindelijk tot één verandering leidt’

Welke rol speelt de overheid bij innovatie? Hoe is de overheid betrokken bij experimenten? En op welke manier worden de resultaten daarvan in de praktijk gebracht? De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur onderzoekt het in het nieuwe essay Experimenteren en Opschalen.

‘Een experiment mag 99 keer mislukken als het uiteindelijk tot één verandering leidt’

NSOB essay
Beeld: ©NSOB

Innovatie als ontmoeting: waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenkomen

De ontmoeting van onderwijs, bedrijfsleven en overheid biedt een vruchtbare grond voor innovatie, weet Martin Seiffers. Om de samenkomst van onderwijs en praktijk nog soepeler te laten verlopen, zette hij samen met zijn broer het Innovatiecentrum Energie & Mobiliteit Delft (I-EM Delft) op. ‘Het is belangrijk dat het onderwijs blijft meegroeien met wat er op de markt gebeurt.’

Innovatie als ontmoeting: waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenkomen

I-EM Delft
Beeld: ©I-EM Delft

Drie vragen aan Woodyshousing: ‘Planmatig blijven werken is misschien nog wel het moeilijkst’

Innovator Woodyshousing wil veranderen hoe we wonen met hun kwalitatief goede en betaalbare, duurzame houten huizen. De huizen kunnen helemaal worden toegespitst op de wensen van de toekomstige bewoners, van grootte tot inrichting, met een kleine ecologische voetafdruk. Welke lessen kunnen we leren van oprichter Theo Bouwman?

Drie vragen aan Woodyshousing: ‘Planmatig blijven werken is misschien nog wel het moeilijkst’

Woodyshousing
Beeld: ©Woodyshousing

Innovatie spreekt: Arita Baaijens

Bioloog, ontdekkingsreizigster en schrijfster Arita Baaijens experimenteert met vernieuwende cartografie en ontwikkelt met behulp van kunstmatige intelligentie een taal waarmee mensen en niet-mensen elkaar kunnen verstaan. 'Welk wereldbeeld wil je als samenleving omarmen. Zo'n idee leidt tot ander handelen. Je zet als het ware een raam open en daardoor zijn dingen mogelijk die je voorheen niet eens zág.' 

Innovatie spreekt: Arita Baaijens

Anita Meyer
Beeld: ©Ministerie I&W

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.