Groen en gezond: op weg naar de stad van de toekomst

Zo’n driekwart van de Nederlandse bevolking woont in of bij de stad. Daar stapelen uiteenlopende opgaven zich op. De stedelijke omgeving is een plek van werk, vrije tijd en van het woon-werkverkeer. Van hittestress en wateroverlast. Het is ook een voedselomgeving, waar je voortdurend voor voedselkeuzes komt te staan. Hoe willen we dat de stad van de toekomst eruitziet? En hoe geven we die stad vorm?

De placemakers van RAUM doen dat met kunst en cultuur én samen met iedereen in de buurt. Er moet daarbij aandacht zijn voor een gezond én duurzaam voedselaanbod, vinden de deelnemers van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving. Urban Rainshell bedacht een oplossing voor één van de grootste klimaatuitdagingen in het stedelijk gebied: wateroverlast. En innovator Eduard van Vliet maakt met zijn daktuinlandschappen de stad een stukje groener. 

In de stad van de toekomst eet iedereen duurzaam en gezond

Gezonde en duurzame voedselkeuzes maken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoog tijd dus dat overheden hun verantwoordelijkheid nemen voor onze voedselomgeving, vinden de deelnemers van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving.  

In de stad van de toekomst eet iedereen duurzaam en gezond

Burger met friet op bord
Beeld: ©City Deal

Creative Placemaking en Stadslab RAUM

Hoe geven we de stad vorm en welke rol speelt kunst en cultuur hierin? We spraken met Donica Buisman, oprichter en directeur van stadslab RAUM aan het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, over creative placemaking en wat het zo innovatief maakt. 

Creative Placemaking en Stadslab RAUM

RAUM
Beeld: ©RAUM

Urban Rainshell: dé natuurlijke oplossing om drinkwaterverspilling tegen te gaan

Als je het Ger Pannekoek vraagt, is regenwater geen last, maar juist een lust. Om dat waar te maken bedacht hij met EWB de Urban Rainshell, een duurzame ondergrondse regenwateropvang en -zuiveringssysteem. Daar vertelt hij ons alles over. 

Urban Rainshell: dé natuurlijke oplossing om drinkwaterverspilling tegen te gaan

straat ligt open voor verbouwing
Beeld: ©Urban Rainshell

In het Living Lab Scheveningen wordt de ‘slimme stad’ van de toekomst ontwikkeld

Den Haag wil de stad van de toekomst worden. Om dat te realiseren wordt gebruik gemaakt van de laatste digitale innovaties, die worden getest in het Living Lab Scheveningen. Daarover vertelt Tijn Kuyper, Accountmanager Digitale Innovatie / Smart Cities, ons alles. 

In het Living Lab Scheveningen wordt de ‘slimme stad’ van de toekomst ontwikkeld

Noordboulevard
Beeld: ©Gemeente Den Haag / Valerie Kuypers

Mini-college: Eduard van Vliet over het nut van daktuinen

Eduard van Vliet ontwerpt al 32 jaar daklandschappen en daktuinen. Want: groen zorgt voor een koeling van de stad. En dat is iets wat we nodig hebben voor een gezonde leefomgeving! 

Mini-college: Eduard van Vliet over het nut van daktuinen

Eduard van Vliet

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.