Een zomer vol innovatie

De zon laat zich steeds vaker zien, de korte broeken mogen uit de kast en nu alle collega’s op vakantie zijn wordt de mailbox steeds leger. Het is zomer! Een goed moment om wat rust te nemen en je te laten inspireren. Daarom delen we in deze nieuwsbrief vijf van onze favoriete verhalen. Uiteenlopende stukken die de moeite waard zijn om nog eens rustig voor te gaan zitten. Over eten en leven in de stad van de toekomst. En een bijzondere innovatie die grootschalige energieopslag mogelijk kan maken. Maar ook over waarom verduurzaming van ons landbouw- en voedselsysteem niet genoeg is en wat er dan nog meer moet gebeuren. Én over een fabriek in Alkmaar waar iets heel bijzonders gebeurt. Met als extraatje een nog niet eerder verschenen interview met We Drive Solar, die met hun deelauto’s het hele energiesysteem willen verduurzamen.  

In de stad van de toekomst eet iedereen duurzaam en gezond

Gezonde en duurzame voedselkeuzes maken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in steden is ongezond voedsel steeds meer en makkelijker verkrijgbaar. Het gevolg? Toenemende gezondheidsproblemen, uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, en biodiversiteitsverlies. Hoog tijd dus dat overheden hun verantwoordelijkheid nemen voor onze voedselomgeving, vinden de deelnemers van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving.

In de stad van de toekomst eet iedereen duurzaam en gezond

Hamburger

Superkritische watervergassing: van slib en plastic naar gas en waterstof

Er gebeurt iets bijzonders in Alkmaar. Deze zomer opent daar een fabriek waarin alle onderdelen van rioolslib, gft-afval en zelfs plastics omgezet kunnen worden in bruikbaar groen gas. Met CLEANUP Gas werkt innovator SCW Systems aan een belangrijke bouwsteen voor grootschalige verduurzaming: superkritische watervergassing.

Superkritische watervergassing: van slib en plastic naar gas en waterstof

Fabriek voor superkritische water vergassing
Beeld: ©SCW Systems

Is deze basaltbatterij dé oplossing voor grootschalige energieopslag?

Om volledig van fossiele brandstoffen af te komen, moeten we duurzame energie grootschalig op kunnen slaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan - grootschalige energieopslag blijkt een van de grootste uitdagingen waar innovators op dit moment voor staan. Cees van Nimwegen vond een antwoord: hij slaat energie op in stenen. Is dit dé oplossing voor grootschalige energieopslag?

Is deze basaltbatterij dé oplossing voor grootschalige energieopslag?

Schematische weergave van basaltbatterij

Mini-college: Naar een natuur-inclusief landbouw- en voedselsysteem

Je hoort het vaak: willen we onze klimaatdoelen halen, dan moet de landbouw verduurzamen. Toch is dit niet voldoende, zo vertelt Frederike Praastrink, Lector Future Food Systems aan de HAS-hogeschool in Den Bosch. Een deel van de landbouw zal op een heel andere manier te werk moeten gaan. Op haar eigen stukje land vertelt Praastrink hoe deze natuur-inclusieve landbouw er in de toekomst uit kan zien.

Mini-college: Naar een natuur-inclusief landbouw- en voedselsysteem

Screenshot van video Frederike Praastrink

In het Living Lab Scheveningen wordt de ‘slimme stad’ van de toekomst ontwikkeld

Den Haag wil de stad van de toekomst worden. Het Expertisecentrum Digitale Innovatie & Smart City wil de gemeente Den Haag de stad van de toekomst worden. Om deze slimme stad te ontwikkelen wordt gebruikgemaakt van de laatste digitale innovaties, die onder andere worden getest in het Living Lab Scheveningen. We gaan erover in gesprek met Tijn Kuyper, Accountmanager Digitale Innovatie / Smart Cities.

In het Living Lab Scheveningen wordt de ‘slimme stad’ van de toekomst ontwikkeld

Living Lab Scheveningen
Beeld: ©Gemeente Den Haag

We Drive Solar – Meer dan alleen een duurzame auto!

De elektrische auto’s van We Drive Solar rijden op de kracht van de zon. Bovendien levert het bedrijf hun eigen laadpalen én zonnepanelen. Zo verduurzamen ze het complete energiesysteem. Daarmee dragen ze niet alleen bij aan het mobiliteitsvraagstuk, maar ook aan het energievraagstuk. Directeur Robin Berg vertelt erover.

We Drive Solar – Meer dan alleen een duurzame auto!

Auto van We Drive Solar
Beeld: ©We Drive Solar

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter.

InnovatieX is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.